internet içeriğine geri dön

internette arama yapmak

İnternette arama nasıl yapılır ?

Aradığımızı en kestirme yoldan bulabilmek için ne yapmalıyız?  arama sorguları ile ilgili ipuçları…

Bildiğimiz gibi internet ülkemizde de çok yayıldı ve Türkçe web siteleri -sayfaları- devasa sayılara ulaştı. Hâl böyle olunca aradığımız bir şeyi bulmak da zorlaşıyor tabi. (Aşırı ve alakasız sayfalar çıkabiliyor.)

subilgi_

Su bilgi web sitesi

”arama” yaptığımıza göre elimizde direkt bir WEB adresi yoktur. Böyle durumlar için ”arama motorları” nı icad etmişler. Bunların en meşhuru da (bildiğimiz gibi)”GOOGLE” arama motorudur. -(Ki Türkiye’de kullanım oranı %95′lerdedir.) google’dan sonra en çok kullanılan (Türkiye’de)  Microsoft’un arama motoru bing, (bing.com) daha sonra da Yahoo arama motorudur. Daha bir sürü arama motoru mevcut ama en çok kullanılanları bu dördü. (Şimdi Yandex de var. bu makaleyi yazdığımda yoktu. Yandex 2. sıraya yükselmiş durumda.)

Aradığımız herhangi bir şeyi bulabilmek için bu arama motorlarını kullanıyoruz. Tabi; ”kullanabiliyormuyuz?” acaba! Çoğu kullanıcı nasıl arayacağını, ne yazacağını bilmediği için aradığını bulamıyor veya bulana kadar çok zaman harcıyor.  En kısa yoldan ve doğru bir sonuca ulaşmak için aramayı bilmek lazım. Mesela; Ataşehir’deki su satan yerleri bulabilmek için, ”Ataşehir su bayileri” yazmamız lazım. Yani bir yer ismi ve ”unvan” (işkolu diyelim) belirtmek lazım. Ya da diyelim ki, bir marka suyun bir yerdeki bayisine ulaşmak istiyoruz. Markamız; ”Sahra su” olsun. Yer de Ataşehir. O halde ”Sahra Su Ataşehir Bayii” şeklinde aratırsak (WEB de yer alıyorsa ve arama motorları listelemişse) kolayca bulabiliriz.

Ayrıca aşırı uzun cümleler kurmaktan kaçının. Bulamıyorsanız alternatif kelimeleri deneyin. Mesela; ”Ataşehir damacana su bayileri” yazdınız ve önünüze istediğiniz sonuçlar çıkmadı. Bu sefer; ”Ataşehir su servisi” veya ” ”Ataşehir su siparişi” veya alanı daha da daraltarak ilgili ilçenin bir mahallesini yazarak aratın. (mesela ”kayışdağı su servisi” ) gibi.

Blog kısmından diğer ilgili  makalelerimize de bakabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.