Haber içeriğine geri dön

Pis su satan firmalar, sağlıksız sular ile ilgili haberler

Basında çıkan pis su satan firmalar-bayiler, sağlıksız sular gibi haberleri nasıl değerlendirmeliyiz ?

Bu haberler doğru mu?

Öncelikle şunu belirteyim ki, su sektörü büyük bir pazar. Özellikle damacana piyasasına yönelik olumsuz haberler çıkıyor.  Önüne gelen bir şey yazıyor, bir şey söylüyor. Piyasayı zerre bilmeyen insanlar bile ahkam kesebiliyor. Bu konu hakkında bilgilenmeye ihtiyacımız var.

Günümüz dünyasında ”habercilik” dahi ticari araç olmuş.  Hemen her alan öyle, maalesef! (sağlık sektörü-ilaç sektörü, hastahanelerin de bu şekilde olmasından dolayı yadırgamıyorum.) Su piyasasında da pazar büyük olduğu için rant dönüyor. Böyle olunca da yalan yanlış bilgi ve haberler gırla gidiyor.  Burada bize düşen bilinçli olmak, yapılan her habere inanmadan önce; haber sitelerinin veya kişilerin yorumlarından bağımsız olarak olayı irdeleyebilmek, araştırmak.  Özel kuruluşların maksatlı haber yapabilme olasılığına karşı haberle ilgili resmi makamların açıklamalarına bakmak.

Birileri araştırmış; yüzlerce su firmasından sadece bir kaç tanesi sağlıklı imiş de, diğerlerinin hepsi sağlıksızmış!  Aslında kendi açıklamalarında kötü lanse ettikleri su markalarında ”eksiklikleri var” diyorlar. Ancak basından bazıları bunu alıp ”pis su” sağlıksız su” gibi başlıklarla haber yapıyorlar. Sağlık bakanlığı böyle bir haber üzerine kendisi geniş bir araştırma yapmış ve onlarınki ile bir değil farklı sonuçlara ulaşmıştı. (Bütün markalar değil, 10 adet su markasında uygunsuzluk bulmuştu.)   Bu tip haberleri yapan özel kuruluşlar Türkiye’deki yüzlerce su kaynağını incelemişler midir? Eğer incelemişlerse bu araştırma için ciddi miktarda parasal kaynak gerekli olmalı. Bu kaynağı kim sağlamıştır? Gerçekten sadece habercilik için mi yapmışlardır? (Kapılarına gidin,  ücretsiz bir yudum su vermezler)

Günümüzde sağlık bakanlığı dolum tesislerinde düzenli kontroller yapıyor. Her dolum tesisi gıda mühendisi bulundurmak zorunda.  Görevli kişi su kaynağından her gün numune alır ve suyun gidişatını kontrol eder. Su menbası düzenli olarak sağlık bakanlığı’ndan suyun Analiz raporunu  alır.    (Suyun analizini yaptırır.)   Bu ”haberci” arkadaşlar kaç defa gidip de tesislerden numune almışlar?  Ki bazı markaların adı hiç yok listelerinde. Sağlıklı ya da sağlıksız olarak hiç adları geçmiyor. Burası soru işareti. Onların söylediklerine göre analizlerini göstermeyi, numune vermeyi reddetmişlermiş. Bu ismi hiç geçmeyen sular içinde ünlü, markalaşmış sular da var. İlginç tabi.

Bugün köşesinde PC damacanaları kötüleyip yarın gazetesinde boy boy cam su reklamları yayınlayan kişiler biliyorum. Her duyduğumuza inanmayalım.  Bir suyun sağlıklı-sağlıksız, satılabilir olup olmadığı hakkında söz sahibi tek yer sağlık bakanlığı’dır.

Sucunuzdan aldığınız suyun analiz raporunu isteyin. 

Sucu arkadaşlar, bu konuda görüşlerinizi belirtin lütfen.

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.