internet içeriğine geri dön

Google arama motoru özellikleri ve kullanımı

GOOGLE ARAMA MOTORU HAKKINDA BİLGİ

GOOGLE nasıl kullanılır ve ne gibi özellikleri vardır ? GOOGLE’ı en etkili nasıl kullanabiliriz?

Google, bir WEB hizmeti ağıdır.  Sadece google.com.tr den ibaret değildir. (google.com.tr, Google Türkiyedir ve Google.com’un uzantısı her ülkeye göre değişmektedir. Yani google.com. … diye bir sürü adres var.) Bunu bir bilgi olarak geçtik.

Bizim için önemli olan nasıl faydalı kullanabileceğimiz ve bilmediğimiz ne gibi özellikleri olduğudur.  Ayrıca GOOGLE, her geçen gün kendini yenilemekte, geliştirmekte ve kullanıcılarına farklı özellikler sunmaktadır.

google’ın bütün özelliklerinden pratik bir şekilde faydalanmak için google toolbar kurup kullanmanızı öneririm.  (Bunun tanıtımı ile ilgili de bir makale yazarız ileride.) Google toolbar aparatı ile google’ın bütün hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilirsiniz.

Google resim   1

 

google hakkında

Google hakkında bilgiler

Resimde sol üstte gördüğünüz ”her şey” başlığı altındaki butonlardan, görseller, videolar, haberler, bloglar, kitaplar vs. yi aratabilirsiniz. ”her şey”in hemen altında web başlığı altında, isterseniz türkçe sayfalar ve Türkiye merkezli web sayfalarında aramalar yapabilirsiniz. ”WEB” ara  başlığının altında kalan ”Tüm zamanlar” ara başlığı altındaki bağlantılardan da;   > ”daha fazla araç” kısmını tıkladıktan sonra,  aratacağınız kelimeyi yazıp ”en son” bağlantısına  tıklayarak  aratırsanız, o kelime ile ilgili girilmiş en güncel bilgileri listeler. Hatta saniyeler önce girilmiş yazılar dahi listelenir. Aynı şekilde ”son 24 saat”, ”geçen hafta”, geçen ay” şeklinde de aratabilirsiniz.

En üstte ”diğer” bağlantısı adı altında da bir kaç çeşit arama seçeneği sunuluyor.  Orayı da kullanabilirsiniz.

Sadece belirli bir WEB sitesinin içinde arama yapmak için;

örneğin google’dan sadece bu web sitesi içerisinde arama yapalım. diyelim ki bu sitede ”su”  ile ilgili her şeyi bulmak istiyoruz.  site:www.subilgi.org su şeklinde aratıyoruz ve Google bize o site içerisinde su ile ilgili her şeyi listeliyor.  Yani, ”site” yazıyoruz,  – : – iki nokta üst üste koyuyoruz, sonra sitenin adresini yazıp bir boşluk bırakarak aratacağımız kelimeyi yazıyoruz.

Google’ın daha bir sürü özelliği ve hizmeti var. İgoogle var mesela. picasa var, blogger var, googlesites var, var da var.

Bu makale devam edecek, güncelleyeceğim. (şu an vaktim yok) öbür fonksiyonları hakkında da bilgi vereceğim.

 

 Bu makaleye daha fazla ve ilginç bilgiler gireceğim. Yorum bölümünden soru sorabilir ya da konuya katkı sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.