internet içeriğine geri dön

Arama motoru Optimizasyonu -SEO nedir

          Arama motoru optimizasyonu hakkında bilgi

 SEO nedir ? 

 İngilizce bir kısaltma olan SEO’nun açılımı ” Search Engine Optimization” dur. Türkçe karşılığı ”arama motoru optimizasyonu.”

Arama motoru nedir ? 

 Arama motorları; İnternette yayınlanan web siteleri/sayfalarını listeleyen, Aradığımız içeriği bulmaya yarayan servislerdir. Geliştirdikleri programlar vasıtası ile İnterneti tarar ve aranılan kelimeler ile ilgili sayfaları listelerler. Arama motorlarının en çok kullanılanları, GOOGLE, Yandex, Yahoo ve Bing’dir. Elbetteki arama motorlarının listelemedikleri web siteleri de var. 

 Sonuçta arama motorları da bot-programlardan oluşmakta ve web sitelerinin bu programların çalışmasıyla bir uyumluluk gereği söz konusu. İşte arama motoru optimizasyonu ”SEO” nun doğuşu bu uyumluluk gereğinden hasıl olmuş. Bizzat GOOGLE’ın kendisi, yandex gibi arama motorları bizim algoritmamıza uygun yapın web sitelerinizi ki, bizler de düzgün listeleyebilelim diye tavsiye vermekteler. 

 SEO internette ayrı bir alan-dal olmuş. WEB tasarımı ya da diğerlerinden ayrı bir uzmanlık alanı. Çok detay ve çok uğraş isteyen bir iş. Bu işle ilgilenenler SEO’yu kısa ve öz biçimde şöyle tarif ederler; ”Aldığın domain adresinden koyacağın noktaya kadar her şey etkendir.”  Bu çok doğru bir tanımlama.

Her şey ama her şey etkendir. Bazıları daha çok, bazıları daha az ama her şey SEO için bir etken. 

 Arama motorlarında, organik sıralamada  ilk sayfalarda çıkmak rastgele değil. Bunun bir dünya incelikleri var. Bu sektörde rekabet çok fazla ve yüksek meblağ paralar dönüyor. Çünkü potansiyel müşteriler internetten araştırma yapıyorlar ve -haliyle- bakacakları ilk sayfalarda olan web siteleri.

 WEB sitesi yaptırmış olabilirsiniz ancak arama motorlarında nerelerde?  Potansiyel müşterileriniz sizi bulabiliyor mu?  Web sitesi açmak başlıklı makalemizi okuyun lütfen.  İnternet sitesi yaptırmak yeterli olmuyor maalesef. Yayında milyarlarca web sitesi var ama çok azı alanında ilk sayfalarda çıkıyor.

Su firmaları için reklam

    NE YAPMALIYIM ? 

 Önemli bir nokta da kalıcılık. Arama sonuçlarında listelenen sayfalar elbette değişebiliyor.  Kalıcı olması için sürekli bir ilgi gerekiyor. Arama motoru optimizasyonu;  Bir kod yerleştireyim ön planda kalsın falan değil. Böyle bir şey yok. Okuz pokuz olayı yok bu işte. Bir bahçe gibi, bir çocuk gibi sürekli, özenle ilgilenerek bir yerlere getirebilirsiniz. Tabi aynı zamanda işi bilerek, akıllı hareket ederek. 

 Bu işi yapabilmek; işin sadece teknik kısmını bilmekle de olmuyor. İlgilenilen sektörü de iyi bilmek gerekir. SEO alanında faaliyet gösteren bir sürü firmalar-kişiler var.  Ancak herkes her sektörü iyi bilemediğinden çoğunun yaptığı iş yeterli bir fayda sağlamıyor. Bu iş o kadar ayrıntı ki, ilgilendiğin sektörde kullanılan her metin-kelime-terim-kavram- i de bilmen lazım. Örneğin; su sektörü ile ilgili sizi ifade edebilen güzel bir makale yazabilecek kaç  seocu çıkar? İşi çok iyi bilmeyenler şu yönü bilmez; yazmak da çok önemli bir etkendir. (Mesela) Adam teknik açıdan çok iyi ama edebiyat açısından zayıf. Arama motorlarının gözleri yoktur, metinleri okur, resim dosyalarında dahi resmin adını, tanımlamasını görür. ”Bu fotoğraf çok güzelmiş” diye bir algısı yoktur.  

  Bu satırların yazarı (yani ben) bu sektörden birisiyim. Su piyasasını çok iyi biliyorum ve (bir kaç tanıdık müstesna) bu piyasaya yönelik çalışıyorum.  İşbu web sitesini de su firmaları için ben yayına soktum. Arama motorlarında iyi yerlerde olan bu web sitem ve diğer web sitelerim, internet üzerinde oluşturduğum yayınlarla su piyasasına yönelik çalışmalarımı daha etkili biçimde yürütüyorum. Aşağıda bağlantısını vereceğim ve sizlere örnek olarak sunacağım ilgilendiğim bir firmanın arama motorlarındaki konumunu paylaşacağım. Vereceğim bağlantıdaki sayfayı inceleyin lütfen. Arzu eden su bayilerine bölgelerinde, ilgili arama sorgularında ilk sayfalara çıkmalarında yardımcı olabilirim

.  Sorusu olan bu makalenin yorum bölümünden veya iletişim bölümündeki mail adresinden ulaşabilir.

 

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.